top of page

Blog

In je ogen leeft je ziel


Vanochtend bedacht ik me opnieuw hoe bijzonder ogen eigenlijk zijn. Ze zijn het aller belangrijkste gegeven in de communicatie en liegen nooit! Zowel statisch (op stilstaand beeld) als dynamisch (in levende lijve) vertellen ze precies hoe de zaken ervoor staan. Tijdens het analyseren van mensen is voor mij het "in de ogen kijken" een hele belangrijke zaak en ik doe het dan ook lichtelijk ongegeneerd. Iets dat voor sommige mensen nogal confronterend kan zijn of waardoor zij zich erg kwetsbaar kunnen voelen. Ooit heb ik in een analyse meegemaakt dat een sterk ogend persoon daar ontzettend emotioneel van werd. Hij vertelde dat er weinig mensen in zijn leven waren geweest die hem zo durfden aan te kijken. Ogen kunnen er dus ook voor zorgen dat er minder diepe contacten zijn, het is maar net hoe je denkt ze te moeten gebruiken of wat je is aangeleerd door ervaringen. De kunst van het lezen van ogen is een kwestie van een gelaatkundige optelsom EN het vermogen om daadwerkelijk naar binnen te durven kijken in onbevangen toestand en onbevooroordeeld. Dat gaat het gemakkelijkste wanneer je allen de ogen ziet en niet de rest van het gezicht. Ik deed vanmiddag de proef op de som!

Met een knipoog

zo was de post op mijn gelaatkunde facebookpagina eigenlijk bedoeld. Ik vroeg de facebook volgers om een foto van twee in de camera starende kijkers, in de beleving dat er enkele "vaste" gelaatkunde liefhebbers zouden reageren. Ik kreeg de kijkplaatjes echter in grote getale aangeleverd! Leuk en best kunstig ook, want het fotograferen van eigen ogen recht van voren is helemaal nog niet zo gemakkelijk. Ik wil er graag een aantal met jullie delen.......

De kritische, optimistische oogopslag van een direct persoon. De brede ruimte tussen de beiden ogen verraadt een persoon die anderen graag het voordeel van de twijfel geeft. De opvallende sprankeling laat een intuïtieve geest zien met een goed gevoel voor humor. (Dank aan Miriam!)

Het lezen van de aangeboden ogen berustte natuurlijk niet op toeval, maar op basis van zichtbare gelaatkundige formules! Bij het lezen van een gezicht bekijk je de vormen namelijk in bepaalde clusters. Dit is belangrijk om toe te passen, omdat je alleen zo de juiste uitleg kan geven over hoe het gedrag van een persoon zich naar buiten toe zal manifesteren. Soms zullen bepaalde features een zichtbare eigenschap versterken, maar verzwakken behoort ook tot de mogelijkheden.

Dit is de grote oogopslag van een erg gevoelig persoon met een groot empathisch vermogen. Haar wenkbrauwen en wenkbrauwvormen laten zien dat ze sterk van geest is en graag zelf wil bepalen. Mensen met deze ogen zijn vaak zeer sprekend voor de omgeving kunnen goed "toneelspelen" (zaken weglachen) of bewegen hun gezicht en lichaam veel. Tot slot....Kan deze dame ZEER scherp zijn met woorden indien boos. (Dank aan Leetje!)

De basis van elke gelaatkunde uitleg bevindt zich in het kijken naar grove verhoudingen van ELKE gelaatstrek (links versus rechts en onder versus boven). Lastig inderdaad, zo met het blote oog, maar oefening baart kunst. Daarnaast wordt er gekeken naar de vorm die de oogspier heeft gemaakt van de ogen zoals rond, recht, scherp, groot of klein. Logica speelt hierbij een rol. Iedereen zal begrijpen dat een GROOT en bol gevormd oog ontvankelijker is voor prikkels van buitenaf dan een klein en diepliggend oog. Je ziet letterlijk meer. Dan hebben we nog de verborgen bescheiden ogen, die dieper liggen in het hoofd of zich in meer of mindere mate verbergen achter een soort van gordijntje ;-) of juist de brutalere ogen die zo graag gezien worden dat ze er bijna "uitspatten". De uitdrukking van ogen wordt benadrukt door de wenkbrauwen. Zowel de vorm als dikte hiervan geeft een duidelijke boodschap. Over de dieperliggende betekenis van de "kapstokjes" van het gelaat schreef ik al eerder eens een blog. Die je HIER kan lezen. Zonder wenkbrauw heeft de straling van de ogen ook minder kracht. Ogen geven naast karakter en uitdrukking ook nog een deel van onze gezondheid weer. Denk bijvoorbeeld aan de verkleuring van het oogwit of het "naar boven drijven" van de iris (sanpaku) een teken dat lichaam en geest last hebben van een overprikkeld zenuwstelsel bijvoorbeeld door een ziekte periode of andere stressfactoren.

Deze dame heeft wenkbrauwen die laten zien dat zij zeer kritisch op werkgebied. De grote ogen nemen veel op waardoor ze heel invoelend is naar anderen, iets dat zo'n gevoelig mens ook stress zou kunnen opleveren. De "naar boven drijvende" ogen laten zien dat er sprake kan zijn van een overbelast zenuwstelsel. (Dank aan Marly!)

Ogen niet voor niets de spiegels van de ziel! Ik heb genoten van de "bliksessie"! Helaas kon ik niet ieders ogen lezen vanwege het enorme aanbod (dat zich tevens afspeelde achter de schermen: in mijn mailbox), hetgeen wat teleurstellingen opriep bij een aantal enthousiastelingen. Maar niet getreurd...er volgt er zeker nog een in te nabije toekomst, dus blijf me volgen!


Archive
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page