top of page

"In de vormen leeft de geest"

Green Eyed Girl

 

Gelaatkunde: praktische mensenkennis.....

Deze website zal onder andere gaan over de kunst, de vormen en meerwaarde van het gezichtenlezen. Ook wel gelaatkunde of psychognomie genoemd.

Gelaatkunde is een onderdeel van de praktische mensenkennis, dit is het analyseren van een heel lichaam op grond van uiterlijke kenmerken.

Bij gelaatkunde kijk je specifiek naar de vormen van o.a.  je ogen, oren, rimpels en wenkbrauwen, deze vormen zeggen namelijk iets over je innerlijke mens; je karakter.

 

Wat is gelaatkunde?

Gelaatsdiagnostiek komt in China al eeuwen voor. Daar werd het gebruikt door de artsen, omdat het destijds zeer ongepast was om een mens op de tast te onderzoeken. Je gezicht is als het ware een dashboard en organen laten zich zien in de zogenaamde reflexzones op het gezicht. Zo zeggen de lippen iets over je darmen en de kin staat in verbinding met je onderrug.
Daar waar je gezicht verkleurt of onregelmatigheden laat zien, is er in het lichaam iets dat niet goed verloopt. Je gezicht laat veel zien en al vaak allang voordat je er ook daadwerkelijke klachten van ervaart.

Faces are as legible as books, only they are read in much less time! (Lavater)
Elk mens wordt geboren met een aanleg (karakter) en de daarbij behorende talenten. Slechts één derde daarvan is bepaald door de genen die je van je (voor)ouders meekrijgt. Een andere gedeelte komt tot stand door invloeden van de omgeving ( o.a. ouders/verzorgers/ school) voornamelijk in de kinderjaren. De omgeving heeft dus een grote impact op de ontwikkeling van een individu.
Jij bent je gezicht! Je gezicht is namelijk je identiteit omdat je jezelf uitdrukt met je gezicht. Dus wanneer je innerlijk verandert, verandert ook je gezicht. Het is namelijk een externe projectie van je innerlijke lichamelijke en emotionele beleving.

 

De betekenis van rimpels

Rimpels ontstaan onder andere door het herhalen van mimiek en bepaalde expressies. Hoe vaker deze expressie wordt herhaald, hoe duidelijker de rimpel zal worden. Daarnaast spelen ook het huidtype, leefstijl en genetische aanleg een rol.
Wanneer je ongelukkig bent of een hard of ongezond leven hebt gekend zeggen we niet voor niets dat je voor het leven getekend bent. Dit geldt in de letterlijke als in de figuurlijke zin. Dat is ook precies wat gelaatkunde pretendeert: dat wat van binnen leeft is van buiten zichtbaar.
Rimpels hebben in de gelaatkunde gelukkig niet alleen een negatieve lading. Als je veel lacht, bijvoorbeeld, krijg je ze ook rondom je ogen. Deze zogenaamde zonnestraaltjes zien er vaak grappig en aangenaam ogend uit. Mensen met dat soort kraaienpootjes worden dan ook aangeduid als positief en aantrekkelijk voor de buitenwereld.

Waarom gelaatkunde?

Waarom zou je meer willen weten van gelaatkunde? Een hele goede reden kan zijn om jezelf te leren kennen. Het kan je vertellen waarom je steeds tegen dezelfde (innerlijke) conflicten aanloopt. Een andere mooie reden is om je partner en/of kinderen nog beter te kunnen begrijpen en ondersteunen. Ook in de zakelijke wereld is gelaatkunde een prachtige mogelijkheid om op een relatief snelle manier iemand te screenen op gewenste competenties.
Door op de respectvolle wijze van de gelaatkunde naar een mens te kijken, kan je in een oogopslag zien wat  zijn of haar talenten en valkuilen zijn. Gelaatkunde is door iedereen te leren en zeer breed toepasbaar, zonder iemand daarbij in een hokje te plaatsen!

Gelaatkunde is toepasbaar bij:

-  Innerlijke conflicten

-  Relatie vraagstukken

 - Opvoedkundige vragen

 - Personeelsselectie

 - Studiekeuze advies

 - Teambuilding

bottom of page