top of page

Blog

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid! Gelaatkunde en studiekeuzes


Anders kijken is een kunst

Tijdens de afgelopen workshop lichaamstaal en microsignalen van 27 november bleek opnieuw hoe leuk het is om "anders" naar een mens te kijken. Mensen kijken is buitengewoon de moeite waard! Ditmaal was de openheid van de groep opvallend. Hiermee hebben we allemaal veel kunnen zien en leren van elkaar. We hebben onder andere gezien dat het geen toeval is waar we met onze handen aan gaan krabben. Zeker wanneer men uit zijn/haar comfort wordt gehaald. Pas dan gaat namelijk je lijf met jezelf aan de haal en kan de geoefende lichaamstaal-lezer zien wat achterliggende motieven zijn van een persoon. Je handen weten nu eenmaal de weg en niemand hoeft ze dat te leren! Verder hebben we prachtige voorbeelden mogen zien van wat er mogelijk is met betrekking tot het lezen van het haar. Ook daar bestaat toeval geenszins. Met de theorie dat haren de uiteinden van het zenuwstelsel zijn en er zich op je hoofd 42 karakterplaatsen bevinden, is het eigenlijk geen verrassing dat we iets met dat haar willen doen wanneer er gevoelige zaken in ons omgaan die effect hebben op ons gedrag. Iets in ons roept dat daar dan ook naar de buitenwereld over gecommuniceerd mag worden. En daarvoor gebruiken we ook ons haar. Soms subtiel in de vorm van een vlecht, speldje of staart. Soms wat extremer, in de vorm van het kortwieken van het haar en/of kleuren in een totaal andere kleur. Het lezen van haren is iets wat vaak buitengewoon vermakelijk kan zijn op bijvoorbeeld een lezing of druk terras ;-) Een andere interessante zaak was dat van één van de aanwezige cursisten. Zij heeft een duidelijk opvallend contrast zichtbaar in de structuur van haar lichaam ten opzichte van haar hoofd. Zij verwoordde op een hele mooie en duidelijke manier wat voor effecten dit heeft gehad in haar leven. Ik heb haar gevraagd voor een analyse blog, die in januari gepost zal gaan worden! Het blijft bijzonder om te zien wat ons uiterlijk allemaal te vertellen heeft, zonder het gebruik van woorden. Iets wat heel mooi in te zetten is voor bijvoorbeeld pubers die nog wat zoekende zijn naar zichzelf. Bijvoorbeeld in het kader van het maken van een studiekeuze na het behalen van een diploma op de middelbare school. Voor je het weet is het al zover en is het tijd om je in te schrijven voor de studie die je toekomst mee gaat bepalen. Iets waar ik bij kan helpen in het geval van twijfel over wat nou ECHT bij iemand past.

Op bezoek bij een vreemde mevrouw.

Dat is wat veel pubers in eerste instantie denken. Het is ook vreemd voor een jong mens om te ervaren dat het mogelijk is om vanuit het uiterlijk een analyse te maken ven het karakter. De blikken in de ogen van de jonge dames en heren spreken, bij het openen van de deur, doorgaans boekdelen :-) Gelukkig gaan ze altijd weer enthousiast naar huis! Niets is immers zo leuk dan een uur lang te horen dat een wild vreemde vrouw (die eruit ziet als "de moeder van" ipv een waarzegster met een glazen bol) zoveel kan vertellen over hoe jij als jong mens in elkaar steekt! Een enkele keer werd er serieus geopperd door een jonge man dat ik gedachten zou kunnen lezen. Een andere keer werd een moeder met een strenge blik bevraagd door haar dochter of zij mij niet toevallig van te voren had ingelicht over wat ik moest vertellen over haar! Het is ook leuk voor mij om te horen dat men denkt een bedrijfseconomisch gerichte studie te moeten gaan volgen na het VWO, met een "hoofd en lichaam van een fysiotherapeut". Verbazing alom bij moeder en zoon omdat fysiotherapie eigenlijk de eerste keuze was, maar er was gezegd dat hier niet goed mee te verdienen zou zijn. Tja.....waarschijnlijk wordt men uiteindelijk rijker met het volgen van het hart....... iets om over na te denken, ook al ben je 16 of 17 jaar oud.

Soms groeit een studiekeuze consult ineens uit tot het bekijken van conflicten tussen ouder en puber. Als ouders willen wij immers altijd het allerbeste voor onze zoon of dochter! Hierbij mogen wij nochtans nooit vergeten dat wij als mens kijken vanuit ons eigen karakter naar een ander mens en dit geldt niet in de laatste plaats voor onze naasten. Daarmee kan het gebeuren dat er conflicten ontstaan over dat wat ouders denken dat bij hun kind past en gaan zij proberen daar richting aan te geven. Lastig voor een opgroeiend mens met een groeiende eigen mening. Voor je het in de gaten hebt gaan er twee 16 jarige hakken in het zand...... Het is heel goed mogelijk om uit te leggen waar de verschillen zitten in het karakter van de ouder en het kind. Wat doorgaans een boel van de onderliggende conflicten kan verklaren. Inzicht geeft uitzicht is hierbij de kernspreuk! Niet alleen pubers, maar ook volwassenen lopen soms vast in hun carrière. Ze lopen vast in hun werkzaamheden en gaan twijfelen of dit is wat ze de rest van hun leven willen blijven doen. Hierbij kan een analyse uitkomst bieden. Helaas is het zo dat een volwassen persoon "minder puur" is en al veel meer beïnvloed is door zijn/haar omgeving dan een puber of kind. Volwassenen worden vaak geplaagd door de oude overtuigingen over zichzelf ,mede teweeg gebracht door hun omgeving al dan niet van jongs af aan. Hierbij zie je dat het verworven gedrag van de volwassene zich naar de buitenwereld heeft vervreemd van de bestaande basis. De kunst is om dat te gaan herkennen en nog belangrijker, erkennen en aanvaarden. Pas daarna kan er een keuze worden gemaakt vanuit de ware aard en nog mooier....ook vanuit het hart! Wil jij jezelf beter leren kennen en gelaatkunde ook leren toepassen op je omgeving? Meldt je dan aan voor de basiscursus gelaatkunde op 22 en 23 januari 2016.( Klik hier voor info.)

Archive
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page