top of page

Blog

Niets is wat het lijkt, de zichtbare geheimen van een mens


Wij worden door allerlei zaken om ons heen, zoals de media, regelmatig op het verkeerde been gezet. Ook de mens zelf doet hier aan mee. Niet zelden gedraagt men zich heel anders dan waaruit de basis van het karakter bestaat. Dit komt omdat wij ons trachten verfijnen gedurende het hele leven. We streven naar een verbeterde variant van onszelf, in de hoop er gelukkiger en wijzer van te worden. Helaas komt ons dat af en toe duur te staan. We verwijderen onszelf hierbij dan juist van ons oorspronkelijke fundament. Het hoofd en het hart scheiden zich van elkaar en gaan elkaar tegenwerken. Ik heb daarvan al veel voorbeelden gezien in mijn analyses. Toch is het mogelijk om ervoor te zorgen dat bewustzijn en onderbewustzijn weer in balans komen met elkaar en elkaar opnieuw waarderen. Een mooi voorbeeld daarvan trof ik in één van mijn blogconsulten: Berny Aerts is haar naam.

Kwaliteiten van het bewustzijn

Haar sprankelende, ondeugende en ook wijze ogen trokken mij tijdens ons gesprek aan. Opvallend is dat wanneer je het hoofd van Berny ziet, je er een heel ander lichaam bij verwacht. Vanuit de drie kiembladenleer (ectoderm, mesoderm, endoderm, voor meer uitleg over de kiembladen klik je hier) zien we dat zowel onze lichaamsvormen als de gezicht/hoofdvorm in grote lijnen worden bepaald door de vormen die deze kiembladen met zich meebrengen. Even heel kort door de bocht zijn deze drie vormen de volgende: kleine fijne vormen, lange hoekige vormen of zachte ronde vormen. Alle kiembladen zijn in ieder persoon vertegenwoordigd, echter heeft elk persoon een eigen verdeling van deze drie bladen.

Het hoofd van Berny laat voornamelijk vormen zien vanuit het middelste- (mesoderm) en buitenste kiemblad (ectoderm). Dat wil zeggen dat ze lengte richtingen laat zien in haar gezicht met een goed ontwikkelde botstructuur en hoekige kaken. Daarnaast zien we veel fijne vormen in de gelaatstrekken, zoals haar grote ogen die opnemend zijn, de fijn getekende mond en de fijne huid- en haarstructuur. Het kiemblad van het endoderm lijkt niet aanwezig te zijn: er zijn weinig ronde vormen zichtbaar, behoudens de ronde neuspunt en dikke oorlellen.

De vormen die zichtbaar zijn in het gelaat geven aan dat Berny zich op bewust niveau zal bezighouden met de zachtere zaken van het leven, kunst, schoonheid, spiritualiteit. Ze is een emotioneel mens, welwillend en empathisch. Berny's ogen zijn opvallend sprankelend en opnemend. Dit laat zien dat zij het vermogen heeft om bovengemiddeld goed sferen en emoties van haar omgeving te ontvangen. Haar goed ontwikkelde zenuwstelsel en gevoeligheid laat zich combineren met de duidelijkheid en haar rationelere kant, die voortkomen uit het mesoderm. Hierin kan zij haar directheid laten zien en haar grote doorzettingsvermogen. Het bewustzijn van Berny houdt zich dus naast (aan)voelen bezig met het in beweging zijn en in beweging zetten van haar omgeving. Ze kan hierin ver doorgaan, zeker wanneer het gaat om idealen die ze in haar leven na wil streven. Hiermee heeft Berny dan ook al veel bereikt en veel kennis opgedaan, wat ook zichtbaar wordt op de website van haar eigen praktijk: The key to healing. Op grond van de vormen van het hoofd in deze structuur, verwacht je idealiter een lichaam met dezelfde structuur, namelijk klein(er) en atletisch. Toch heeft Berny hier een verrassing voor ons inpetto!

Het verrassende onbewuste lichaam

Kijkend naar het lichaam van Berny zien wij naast de lange vormen van de armen en benen, rondere vormen en een ruimer rompoppervlak. Goed om te weten is dat kleding ons soms afleidt van de daadwerkelijke vorm, dus let hierop bij het maken van een kiembladen inschatting! In Berny's gestalte vinden wij dus voornamelijk lange en ronde vormen die passen bij het mesoderm en endoderm. Het ectoderm met de kleine fijne vormen, is in het lichaam veel minder goed vertegenwoordigd. Het lichaam, wat staat voor het onderbewuste, is dus gericht op een economisch ingestelde beweging en heeft daarnaast ook rust nodig om de verteringsprocessen te ondersteunen. Hierin spreken hoofd en lichaam elkaar dus behoorlijk tegen, te weten dat de boodschap van het onderbewuste altijd zal winnen in de strijd met het bewuste hoofd dat snelheid en constante beweging ambieert. Berny geeft aan dat zij zich hiervan in de loop van haar leven bewust van is geworden. Het heeft de nodige strijd in haar opgeleverd in het verleden. Goed om te weten is dat elk mens vol zit met allerlei innerlijke conflicten. Het conflict tussen hart en hoofd, het bewustzijn en het onderbewustzijn is er daar slecht één van. Door goed in de spiegel van je eigen ziel te durven kijken is het mogelijk om je van je innerlijke conflicten op de hoogte te stellen. Met het leren kennen van je eigen tegenstellingen, is het krijgen van inzichten om innerlijke vrede te sluiten tussen twee kampen mogelijk. Dat is waar tegenwerken, samenwerken wordt. Berny is het gelukt om de kwaliteiten te vinden in de valkuilen van haar bestaan. Iets dat ze nooit zomaar voor lief zal nemen en altijd hard werken blijft, puur vanwege het feit dat zelfacceptatie en zelfkennis een eeuwige zoektocht blijft in het leven van elk groeiend mens.


Archive
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page