top of page

Blog

Gelaatkunde ontmoet de maan


Kelly van studio Grow&Flow

Van jongs af aan ben ik ervan overtuigd dat eigenlijk alles in verbinding staat met elkaar. Toeval bestaat niet naar mijn idee. Religies en geloofsstromingen raken elkaar en bevatten veel zelfde aspecten. Zo zie ik dat ook terug in de benaderingen van het analyseren van mensen. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden in het kijken en begrijpen van de geest en het lichaam van een mens. Aanleg en omgeving hebben invloed op ons als mens. Zo ervaar ikzelf al vele jaren lang de invloed van de maan op mijn gemoedsaard. Vandaar dat een workshop maanpunten van studio Grow & Flow, mijn aandacht onmiddellijk trok. Ik vond het tijd om het eens nader te gaan onderzoeken en wat schetste mijn verbazing, het heeft sterke raakvlakken met gelaatkunde!

Als de maan

De elf maanpunten bij de vrouw is een inzicht vanuit de Kundalini Yoga stroming. In veel stromingen binnen de alternatieve geneeswijzen associeert men de vrouw met de maan en de man met de zon. Symbolisch betekent dit dat de vrouw wisselt in energie, net als de maan en de man wat constanter is in zijn gemoedstoestand zoals de zon die zich als een constante factor laat zien. De maancyclus is al veel en vaak onderzocht. Ze heeft namelijk invloed op de aarde, de natuur. Denk hierbij aan eb en vloed, maar ook de menstruatiecyclus, haargroei en het dierenrijk.

Take me to the moon ;-)

De elf maanpunten zijn ook onder invloed van de maan, echter heeft iedere vrouw hierin haar eigen ritme. Er is dus geen pasklaar schema voor. Wel is het zo dat de cyclus zich steeds opnieuw blijft herhalen, zodat je eigenlijk in de loop van de tijd kan gaan vooruitzien in welke emotionele fase je bevindt. Heel handig, bijvoorbeeld voor een vrouw met veel moodswings (ik zeg niks....). Sommige vrouwen plannen met deze kennis feestjes en partijen op de extraverte dagen en gaan met een goed boek op de bank op de introvertere dagen. De punten worden als fysieke punten aangegeven, ze bevinden zich op het gezicht en lichaam. Elk punt staat voor een emotionele fase van 2 en een halve dag. Dit zorgt voor (een onvoorspelbare) reactie in emotie, humeur en gedrag. Denk bijvoorbeeld aan de dagen waarop je de wereld aankan en geduld hebt als een engel, om plotseling om te slaan in je humeur tot een onuitstaanbare, snauwende draak. Niet bij iedereen is de overgang zo groot natuurlijk, dat hangt mede af van je aard. En daar is waar het gelaatkunde verhaal gaat beginnen!

Maanpunten in het gezicht

In het gezicht zijn 4 maanpunten te duiden. Bijzonder genoeg hebben ze eigenlijk allemaal dezelfde thema's als in de gelaatkunde. 1. Het maanpunt van de haarlijn, dat staat voor het hebben van heldere inzichten, op het gelaatkunde punt dat staat voor intuïtie, mensenkennis, schoonheid en creatieve (wetenschappelijke) inzichten. 2. Het maanpunt van de wenkbrauw heeft als thema voorstellingsvermogen, in de gelaatkunde noemen we dat de waarneming. 3. Het maanpunt van de lippen staat voor behoefte aan communiceren, net als bij de gelaatkunde. 4. Het maanpunt van de wangen. Op de wangen bevindt zich een maanpunt dat staat voor krachtige en onvoorspelbare emotie. De Chinese gelaatkunde noemt de wangen/jukbeenderen de "powerbones". Dat wil zeggen dat mensen waarbij de jukbeenderen duidelijk goed ontwikkeld zijn, pittig zijn en niet bang zijn om leiding te nemen en koers te bepalen voor hun omgeving.

Maanpunten zoeken met Mirjam

Op de kin staat er ook een gezichtpunt beschreven. Dit is echter geen vrouwelijk maanpunt, maar een punt dat alléén van toepassing is op mannen. Toch is ook dit punt een gelaatkundige overweging waard, aangezien men het in de Kundalini yogaleer duidt als het punt van stabiliteit en balans. Dit punt is eveneens te herleiden binnen de gelaatkunde waar de kin staat voor evenwichtige daadkracht en mannelijkheid! Voor mij is het een zekerheid dat de thema's van de maanpunten in meer of mindere mate tot uiting komen, al naar gelang de talenten die je meekrijgt in je uiterlijke verschijning en onderliggende karakterstructuren. Zo zal iemand met pittige jukbeenderen in haar "cheeks- fase" NOG feller reageren. Of iemand met mooie volle communicatie lippen in het maanpunt lippen gemakkelijk zich de mond voorbij kunnen praten. Natuurlijk is dit slechts een hele korte weergave van wat er zich allemaal afspeelt binnen de maanpunten en moeten we, ook hier, niet vergeten dat ons lichaam ook een grote rol speelt in hoe we ons gedragen en presenteren. Op het lichaam bevinden zich namelijk de overige maanpunten die inzicht geven in het vrouw zijn. Ik vond het een prachtige inzichtelijke dag, die me zeker gaat helpen om mensen nog beter te begrijpen en een aanvulling op de inzichten met betrekking tot mezelf als vrouw. Naast de theoretische informatie geeft docente Kelly ook tips en trucs met betrekking tot voedsel en yoga oefeningen die passen bij de afzonderlijke emoties van de maanpunten. Ik vind het een aanrader voor elke vrouw!


Archive
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page