Een beetje van de baas en een beetje van jezelf: teamspirit en gelaatkunde
Het blijft voor mij zo mooi om groepen mensen en teams die met elkaar werken te observeren en waar te nemen hoe bijzonder het is dat gelijkgestemden elkaar vaak aantrekken. Al een hele tijd ben ik ook voor mijzelf onderzoekend voor welk soort mens ik persoonlijk "val", aangezien de praktische mensenkennis hier allerlei theorieën over heeft. Theorieën die niet alleen te maken hebben met dat we zouden vallen voor symmetrie of dergelijke in de mens, maar meer over het feit dat we eigenlijk allemaal intuïtief sympathie voelen voor mensen met herkenbare gelaatstrekken of vormen die wij in ons onderbewuste herkennen als iets van ons zelf!
Jij bent een beetje mij
We zoeken eigenlijk instinctief allemaal naar een soort van spiegel van onze eigen voorkomen. Gelaatstrekken en lichaamsvormen die wij onbewust begrijpen vanuit ons brein, simpelweg vanwege het feit dat ze qua vorm sterk op ons lijken en dat is wat we kennen en begrijpen. Niet dat we dat dan per definitie ook mooier zouden vinden, maar het is een herkenning van ons zelf in een ander. De herkenning geeft een gevoel van veiligheid, omdat dit ons het idee geeft dat er minder verassingen zullen zijn in het gedrag van de ander. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om dezelfde doelen/passies en reacties in het leven of een levensritme. Wanneer de verhoudingen in een gezicht wel HEEL sterk op elkaar lijken, kan het zelfs zo zijn dat je een hele speciale band voelt met deze persoon. Alsof het een zielsverwante is. Hoewel ik persoonlijk geloof in herkenning van personen vanuit de energiewereld, heeft deze vorm van aantrekkingskracht heeft niets met spiritualiteit te maken, maar is theoretisch verklaarbaar. Het heeft zelfs een naam: het echoïsme. Wil je hierover meer weten? Klik dan HIER. Naar de blog die gaat over een klik op het eerste gezicht. Wil je de juiste mensen aantrekken voor jouw bedrijf, team of praktijk, dan is het belangrijk om te weten wie jij nou zelf bent als persoon. Zoals wat je drijft op werkgebied en hoe je jezelf profileert naar de buitenwereld. Slaag je erin om dit op jouw eigen unieke wijze te doen, beloof ik je dat je nooit meer "vervelende" klanten of werknemers zult krijgen die iets van je verwachten dat je niet kan of wilt geven. Ik ben ervan overtuigd dat alleen oprechte echtheid je de ware successen kan brengen, aangezien je dit ook vol kan houden op de lange termijn. Ik geloof persoonlijk dus ook niet in broodnijd aangezien mijn collega's andere individuen zijn met eigen expertise en karakter. Die ook weer op hun beurt hun gelijkgestemden zullen aantrekken die bij hen passen en niet per definitie bij mij.
Teamspirit
Hoe werkt dit dan als het gaat over het samenstellen van een succesvol team? In een team zoek je als teamlid doorgaans niet zelf je eigen collega's uit, maar is hiervoor een HRM medewerker of manager verantwoordelijk. Toch geldt ook hier vaak de onderliggende factor van gelijkgestemdheid! Mensen die kiezen voor een bepaald beroep zullen immers ook bepaalde competenties bezitten. En bij personen met dezelfde competenties, zie je vaker een zelfde soort karakterstructuur. Dit karakter zie je dan vaak weer terug in een bepaald soort menstype.
Dus....ook binnen teams zie je vaak dat de mensen een beetje op elkaar lijken van uiterlijk. Meestal ben je niet gewend op op deze manier naar een groep werknemers te kijken, maar het is echt de moeite waard en het zal je verbazen wat hieruit te halen is. Je ziet bijvoorbeeld regelmatig een zelfde postuur, gezichtsvorm of gelaatstrekken terug komen in een groep. Soms zie je daardoor zelfs groepsvorming binnen een team, waarbij de personen die "afwijken" van de meerderheid (en er "anders" uit zien), de buitenbeentjes van het team worden. Het creëren van een hecht en dynamisch team blijkt vaak een lastige opgave, aangezien veel managers zich helaas niet van bovenstaande bewust zijn. In dit geval kan het zo lopen dat een manager kiest voor een werknemer die prima past bij zijn of haar eigen structuur, maar niet persé bij de aard van het team waarvoor de persoon wordt aangesteld. Het gevolg kan zijn dat deze nieuwe werknemer totaal niet begrepen wordt door de collega's van het reeds bestaande team. Dit kan leiden tot een ongewenste aantasting van de sfeer binnen het team met alle gevolgen van dien. Ik heb het niet zelden zien gebeuren bij bedrijven en organisaties. Goed om te weten is dat dit anderzijds OOK ingezet kan worden als tactiek om een team wakker te maken of te laten groeien op achtergebleven gebieden! Wel is het in dit geval handig hierover met de teamleden te blijven communiceren, want alleen dan kan de samenwerking met een niet goed matchende nieuwe collega binnen een team gedragen worden. Een tip die ik in het geval van het werven van personeel in een stabiel team geregeld geef is om een werknemer, die jij als werkgever (objectief) ziet als een voorbeeld of meerwaarde binnen het team, binnen grenzen mee te laten beslissen bij de aanstelling van een nieuwe collega. Hiermee blijft dezelfde positieve sfeer en eenheid binnen een team meer gewaarborgd, aangezien deze werknemer eveneens vanuit de eigen persoonlijkheid naar de potentiële nieuwe collega kijkt. En hierop een keuze zal baseren die passend is. Een lastigere issue is die van een team dat een nieuwe baas krijgt. Want wanneer deze ver af staat van het karakter van zijn/haar voorganger, kan het gebeuren dat deze persoon door het gros van het team niet goed wordt begrepen en/of geaccepteerd wordt als leiding. Soms gaat het dan zelfs zo ver dat er onvoldoende respect is naar de leidinggevende of dat er steeds aanvaringen zijn met een team vanuit wederzijds onbegrip. Dit vraagt dan om inzichten en aanpassingsvermogen van beiden kampen en kost veel energie en tijd.