top of page

Blog

Wat je zegt ben je zelf!


Lang geleden begon ik met de studie voor karakterkundige en gelaatkundige. Ik was altijd al geboeid in wat er allemaal in mensen omgaat. Hoe lichaam en geest elkaar kunnen beinvloeden. En hoe ons lichaam zichtbaar vertaalt wat wij ervaren, zelfs nog voor iemand er zelf al woorden aan kan geven.

In mijn werk als kinderverpleegkundige ben ik me hier steeds meer van bewust geworden. Vooral ook omdat jonge kinderen zich niet verbaal duidelijk kunnen maken. Juist zij laten veel zien met hun lichaamstaal en uiterlijke verschijning of uitdrukking. Het interessante is dat kinderen en ouders hierin onzichtbaar samen werken en elkaar soms ook, onbewust, kunnen tegen werken.

Ben jij mij?

Ik ben er zelf dol op: de ouder/kind consulten. Mooi en vermakelijk om te zien hoe veel een kind kan lijken op zijn ouder. Als een klein spiegeltje. Wanneer de ouder zichzelf in een kind herkent, verloopt het contact en de opvoeding vaak gemakkelijker. Ze snappen wat een kind nodig heeft omdat ze dezelfde behoeften ervaren. Dit komt omdat wij naar de ander kijken vanuit ons eigen karakter. Dit doen wij mensen ook bij onze eigen kinderen.

Aangezien een kind voortkomt uit twee ouders, is het ook goed mogelijk dat het karaktereigenschappen bezit die door één van de ouders niet herkent wordt. Dan kan het zijn dat opvoeden een grotere uitdaging is. Er is minder herkenning en dit kan leiden tot minder begrip of inzicht in het handelen van het kind.

Wanhoop slaat dan soms toe: De ouder denkt vanuit het eigen karakter op de “juiste knoppen” te drukken bij het kind om het bij te sturen, maar deze blijken niet of averechts te werken. Tevens speelt vaak ook de mening van de naaste omgeving een rol. Ook vanuit daar komen de oprecht goed bedoelde tips en trucs. Maar ook zij bekijken de situatie vanuit zichzelf. In een gunstig geval snappen zij de behoefte van het kind, wederom vanuit herkenning van het eigen karakter. In een minder gunstig geval leiden de opmerkingen en adviezen tot een nog grotere twijfel bij de opvoeders.

Ken jezelf

Waar zoek je naar bij de band tussen ouders en kind? Het is leuk om te zien waarin ouder en kind veel op elkaar lijken. Maar gek genoeg zijn juist de verschillen interessanter dan de overeenkomsten. Hierin ligt namelijk het geheim om tot een harmonieuze ouder/kind relatie te komen. Om de verschillen waar te kunnen nemen, is het van belang dat de ouders inzicht hebben in welke behoeften zijzelf voelen. Hoe zij reageren op situaties en hoe er met hen is omgegaan toen zij klein waren. Soms staat dit werkelijk loodrecht tegenover de behoeften die passen bij het karakter van hun eigen kind.

Het prachtige nieuws is dat we met inzicht ook weer uitzicht krijgen. Je kan leren samenwerken met je kind. Kijken naar aanvulling vanuit behoeften van het kind in plaats van invulling vanuit eigen wensen. Hierin zijn kinderen onze leermeesters: zij laten zien waar de ouder nog in mag groeien en er kansen liggen voor een opvoeder om zichzelf te verrijken.


Archive
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page