top of page

Blog

De kracht van de wenkbrauw

Wenkbrauwen zijn zonder twijfel de ornamenten van een gezicht. Zonder wenkbrauwen oogt het gezicht wat aan de kale kant, je krijgt het gevoel alsof je wat mist. Terwijl hele dikke doorlopende wenkbrauwen juist een sterke en dominante uitdrukking geven. Door wenkbrauw van vorm of zwaarte te veranderen, kan een gezicht een hele andere indruk krijgen. Wenkbrauwen zijn zowel in de westerse- als in de Chinese gelaatkunde een belangrijk thema!


Overtuigingskracht

De passende wenkbrauwvorm met de berekening van de gulden snede

De westerse gelaatkunde legt uit dat de wenkbrauw te maken heeft met de mate waarin een persoon overtuigd is van zichzelf. Hiervoor geldt dat hoe dikker de wenkbrauwen zijn, hoe zekerder je overkomt op je omgeving. Onderzoek wijst uit dat men flinke wenkbrauwen onbewust associeert met leiderschap en dominantie. Mensen met wenkbrauwen die de wiskundige gulden snede benaderen, nemen wij eerder serieus dan iemand met een flinke unibrow of juist geen wenkbrauwen. De (te) dunne of hele lichte wenkbrauw laat namelijk een mate van onzekerheid en zachtheid in een karakter zien.


Omdat de wenkbrauw zich op het wenkbrauwbot bevindt, zegt een wenkbrauw ook nog iets over waar het wenkbrauwbot in de westerse gelaatkunde voor staat: de waarneming. Waarneming is een breed onderwerp binnen de praktische mensenkennis, daarover in een andere blog weer meer. Eerst vertel ik graag wat meer over de duiding van de wenkbrauwen volgens de Chinese gelaatkunde.


Als de bladeren van een boom

Chinese gelaatkunde bestaat al vele eeuwen en kent verschillende vormen en methodieken zoals:

  • Het lezen van de zogenaamde gelaatspaleizen

  • Het duiden van leeftijden/moedervlekken/littekens in een gezicht.

  • De 5 elementen leer vanuit de Traditionele Chinese Medicijnleer (TCM).

  • Face mapping, waarbij men het gezicht ziet als een soort van kaart waarbij elke sectie verbonden is met verschillende organen.

Chinese gelaatkunde heeft een hele ander zienswijze dan de westerse vorm van gezichten lezen.


In het geval van wenkbrauwen is de 5 elementenleer erg interessant! Deze beschrijft dat de 5 natuurelementen: water, hout, vuur, aarde en metaal, allemaal hun sporen nalaten in het gezicht. Wenkbrauwen vallen onder het natuurelement hout en de wenkbrauwharen worden heel poëtisch: "the leaves of the tree" genoemd.

Hoe meer aanwezig de wenkbrauwen zijn, hoe meer het hout element vertegenwoordigd is in een gezicht. Noot hierbij is natuurlijk dat gelaatkunde een optelsom is van meerdere delen. Je kan daarom op basis van 1 enkele gelaatstrek nooit een conclusie maken.


Dynamiek, groei en actie

Het hout element staat in de 5 elementenleer voor groei en verandering. Het is een dynamisch element, gericht op actie. Daarmee zal iedereen kunnen begrijpen dat een dikke en duidelijke wenkbrauw past bij een persoon met een sterke dynamische inwendige drive. Een té dikke wenkbrauw zal een “overdrive” geven van de hout eigenschappen, wat kan leiden tot snellere frustratie en ongeduld of onstuimigheid.


Wanneer het hout element uit balans dreigt te raken zullen de emoties die horen bij dit element: woede en frustratie, de kop opsteken. Opvallend is dat sommige vrouwen (en tegenwoordig ook steeds meer mannen) in zo’n periode overmatig gaan “plukken” aan hun wenkbrauwen. Het lijkt bijna een verkapte vorm van anger management.

Natuurlijk kan epileren ook zinvol zijn in het geval van veel wilde wenkbrauwharen, maar wanneer er geplukt wordt aan een keurige wenkbrauw kan het leiden tot problemen in het hout element. Het kan een weerslag geven op het minder goed kunnen omgaan met innerlijke woede of het lastiger overzien van het leven op dat moment.

Het is voor een gelaatkundige altijd interessant om te onderzoeken wat de onderliggende oorzaak is van het overmatige "wenkbrauw snoei" van een persoon. Soms is het namelijk nodig om het hout element te voeden. Dit kan met het element water, eigenlijk zoals je zou zorgen voor een plant of boom. Water staat in de elementenleer voor rust, vertrouwen en geborgenheid. Door water toe te voegen aan het hout, zal de plant of boom een gezonde groei kunnen maken en mooi geworteld, stabiel zijn groei kunnen doorzetten. Dit staat symbolisch voor het proces wat zich afspeelt binnen een mens.

De wenkbrauw…. niet zomaar een bosje haren dus. Ik zou werkelijk een dag kunnen vullen over de betekenissen van deze wonderbaarlijke slingers van het gezicht. Misschien trekt je ze, na het lezen van dit artikel, OP van verbazing met de wetenschap dat UIT trekken niet altijd een beste optie is!

Comments


Archive
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page