top of page

Blog

Het is van je gezicht af te lezen.... Non-verbale communicatie.

Je kent ze wel: de video's die laten zien wat het maken van (intens) oogcontact teweeg brengt in een mens. Ogen liegen namelijk nooit! De meest hevige gevoelens komen tot uiting in deze spiegels van de ziel. Je kan je afvragen hoe wij in de loop van de jaren allemaal langzaam maar zeker aan het veranderen zijn. Door i.p.v. elkaar onze tablet of telefoon aan te kijken, verlopen contacten regelmatig "harteloos" met "slechts" woorden. Iets wat voor introverten en/of gevoelsmensen overigens ook wel eens een uitkomst kan zijn...

Wat doet oogcontact met je?

Eén van de middelen die ik tijdens een analyse altijd gebruik is het maken van geconcentreerd oogcontact. Ik doe dit omdat ogen zoveel meer vertellen over de mens die schuil gaat achter de schijn van het gezicht. Heel regelmatig merk ik dat mensen dit lastig vinden of er zelfs emotioneel van worden. Vrouwen zijn er doorgaans beter in dan mannen, is mijn beleving. Het is intens en intiem, je maakt een zeer persoonlijk contact via deze krachtige communicatie-tools. Kinderen zijn er vele malen beter in dan volwassenen. Zij zijn nog meer afhankelijk van hun gevoel. Met het maken van oogcontact verbinden zij zich met een ander individu. Let maar eens op hoe een jong kind als het ware kan verdrinken in de ogen (en hiermee ook in de emoties) van een ander. Wij ervaren het oogcontact met een kind niet als gedurfd, in tegendeel. Terwijl wanneer je dit doet bij een volwassene, dit meestal een hele andere lading krijgt. Wat zowel positief als negatief kan uitpakken. Hoe het uitpakt heeft met de context te maken waarin het contact ontstaat. Om een voorbeeld te noemen geeft het diepzinnig aankijken van iemand in een kroeg een andere lading dan wanneer je dit zal doen bij het krijgen van een bekeuring door een agent.


Waar kijken we dan naar bij het contact met de ander?

Onderzoek heeft uitgewezen dat non-verbale communicatie zwaar weegt in het oordeel dat men over een ander heeft. Ogen zeggen meer dan woorden is het motto. Men zal dan ook reageren op taal zonder woorden en wanneer de signalen niet kloppen bij de uitgesproken woorden, krijgt men argwaan. De emoties die in ons omgaan zijn niet alleen terug te zien in ons gezicht, maar in ons hele lichaam. Houding laat veel zien over ons temperament van dat moment en is een dynamisch proces.

Ook gelaatsvormen geven een indruk van een persoon. Denk hierbij aan de stand van de wenkbrauwen. In het geval van wenkbrauwen die zich vrij hoog boven de ogen bevinden, heeft men vaker de indruk dat deze persoon arrogant van aard is. Merkwaardig genoeg zijn mensen met hoog geplaatste wenkbrauwen eerder wat afstandelijk vanuit voorzichtigheid. Ze zijn selectief naar wie zij toelaten. Deze kieskeurige houding kan echter wel ogen als hooghartig. Strikt gezien is het een beschermingsmiddel van een gevoelig persoon. Ons gezicht helpt mee om ons te beschermen voor negatieve ervaringen die we kennen vanuit het verleden. De vorm van de mond geeft ook onbewust veel informatie en men blijkt liever naar een mooi gevormde en brede mond te kijken met vollere lippen, dan naar een smalle streepmond. Zelfs zonder de gelaatkundige kennis krijg je een indruk over hoe een persoon zich naar buiten laat zien en of er sprake is van het onderdrukken van woorden of emoties. Denk hierbij aan het persen van de lippen of het bijten erop. Een mens is zoveel meer dan alleen een lichaam alleen. Emoties, lichaamstaal en gelaatstrekken geven veel prijs over dat wat er in iemand omgaat. Met de kracht van het onuitgesproken woord is het mogelijk om te polsen wat je van elkaar wil. Iets waar een mobieltje, laptop of tablet geen zinnig woord over zal kunnen vertellen!


Archive
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page