top of page

Blog

Onze huid verraadt onze emoties: Chinese wijsheden binnen de gelaatkunde.

Ogen zijn de spiegels van de ziel, je mond is de sluitspier van de ziel en je huid is de spiegel van je gezondheid. Veel gezondheids- en schoonheidscentra hebben de gouden formule van een stralende huid al heel goed begrepen! Ze zijn niet alleen maar van de uiterlijke maskertjes en crèmes, maar weten dat zij hun klanten blij kunnen maken met onderhoud op alle fronten en ondersteunen naast het uiterlijk ook het innerlijk van de mens.


Zo zijn er steeds meer acupuncturisten die zich wagen aan huidverbetering door middel van cosmetische acupunctuur. Zij kijken hierbij naar de verdeling van de vijf elementen (vuur-water-aarde-metaal-hout) en zien op welke zone er een "probleem" aan het ontstaan is. Door middel van het stimuleren van de juiste energiebanen kunnen stagnaties worden opgeheven. Hierdoor wordt de gezondheid bevorderd en zal iemand beter in zijn vel zitten. Dit vertaalt zich natuurlijk in de straling van de huid.


Naast het zetten van de naaldjes wordt er daarnaast gebruik gemaakt van supplementen en/of kruiden en versterkende oefeningen van het gezicht, zoals we kennen van de leuke dame van de Face yoga method. (En echt...haar filmpje van de mini facelift is een aanrader, geloof me... je lacht daarna van oor tot oor :) Ik persoonlijk ben ervan overtuigd dat het kan werken!


Je huid is dus eigenlijk een prachtige graadmeter van je gezondheid. Het is een must voor het verkrijgen en houden van een mooie huid, om ook eens aan je binnenkant te gaan kijken waar het niet helemaal goed gaat.....


Heb je wat op de lever of spui je nooit je gal?

Dat is iets wat een gespecialiseerde gelaatkundige en/of schoonheidsspecialiste zal kunnen zien aan de conditie van je huid op bepaalde gedeelten van het gezicht. Het is goed erbij te vermelden dat er nogal wat verschillen tussen de Chinese- en de westerse gelaatkunde zijn in het duiden van de conditie van de huid, als het gaat om gezondheidsaspecten. De westerse benadering van gezondheid in het gezicht noemt men de patho-physiognomie.


Bij de Chinese diagnose maakt men tegenwoordig veel gebruik van het zo genaamde "face mapping". Hierbij wordt het gezicht in een aantal zones verdeeld. Deze zones vertellen allemaal wat over je interne gezondheid. Puistjes, rimpels, diepe lijnen of eczeem kunnen volgens deze Chinese leer betekenen dat je gezondheid wat onder druk staat in dat orgaan OF in de energie van dat orgaan. Hieronder zie je de zones in getekend op het gezicht van Fanny, die ik eeuwig dankbaar ben voor het model staan voor mijn blogs! Het is dus niet zo dat bij haar de zones zijn aangedaan (in tegendeel!!) Dus bespaar je de speurtocht en het inzoomen :-))

De zones die men gebruikt bij het face mapping.

Met de energie van een orgaan bedoel ik dat elk van de vijf elementen zijn eigen emoties met zich meebrengen:

- Vuur: hart en dunne darm: Vreugde

- Aarde: maag en milt: Piekeren en bezorgdheid

- Metaal: longen en dikke darm: Verdriet

- Water: blaas en nieren: Angst

- Hout: lever en galblaas: Woede


Je kan je voorstellen dat iemand die niet lekker in zijn vel zit ook last gaat krijgen van een gestreste huid. De meeste mensen hebben dit zelf wel eens ondervonden. Aan de hand van de verdeling in de zones, kan een "face mappende" schoonheidsspecialiste zien waar het in het lichaam niet goed verloopt en verder uitpluizen of dit te maken heeft met lichamelijke- of geestelijke factoren. Aandacht voor lichaam en geest dus!

Waar je begint met behandelen zal afhangen van de oorzaak. Is de oorzaak geestelijk/emotioneel, dan zou ik als gelaatkundige altijd adviseren om ook alvast de buitenkant wat op te kalefateren. Iedereen zal er namelijk ook innerlijk van opknappen wanneer je huid er een stuk beter uitziet. Je ontspant ervan en natuurlijk gaat het er ook om hoe jij jezelf ziet in de spiegel! Daarnaast zullen complimenten van de omgeving zeker bijdragen aan het stabiliseren en verzachten van onze (negatieve) emoties.


Een andere goede tip is achter je te laten wat je remt en negatief maakt en te gaan doen wat je positief maakt en blij. Omgeving speelt hierbij een belangrijke rol. Misschien lijkt dat gemakkelijk gezegd, maar ik heb al menig mens voor me gehad die erin is geslaagd en na vele jaren er zowel innerlijk als uiterlijk op vooruit gegaan is.


Zoals je hebt kunnen lezen heb je je schoonheid dus deels zelf in de hand! Met een gezonde, en vooral ook gelukkige leefstijl kunnen zelfs rimpels zonder botox verdwijnen. Een beetje rimpels hebben mag, ze herinneren ons namelijk ook aan ons verleden en onze levenslessen en de keuzes die wij zelf daarin hebben willen maken.....

Comments


Archive
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page