top of page

Blog

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand....

Regelmatig maak tijdens consulten gebruik van de zogenaamde spiegelanalyses. Het gaat hier niet om een letterlijke spiegel maar om de gespiegelde foto's van de 2 delen van jouw gezicht! Een spiegelanalyse geeft in één oogopslag een prachtige visuele weergave van hoe een persoon in het leven staat, gerelateerd aan de buitenwereld en het privéleven leven. Dit is meestal ook heel bijzonder om te zien voor de persoon die zelf gespiegeld is. Je wordt namelijk visueel geconfronteerd met jouw eigen 2 gezichten…..

Links en rechts

Het is even wennen voor mensen, zo'n camera zo recht in het gezicht en lachen hoeft niet, liever niet zelfs. Door het gezicht zo neutraal mogelijk te houden krijg je namelijk de beste weergave van jouw twee gezichten. De foto's zijn er dus niet voor het esthetisch doel, maar om er wat van te leren voor jezelf en om inzicht te krijgen hoe je balans in je leven aan kan brengen.

Met dank aan Emma

De portretfoto wordt frontaal gemaakt en gesplitst met een fotobewerkingsprogramma. Daarna worden de gezichtshelften gespiegeld en aan elkaar geplakt: de linkerzijde wordt gespiegeld en aan de linker gezichtshelft geplakt en zo gebeurd dat ook voor de rechterzijde. Hiermee krijgt de persoon als het ware een uitvergroting van de eigen "twee gezichten":

  • Het publiek gezicht (rechterzijde). Deze zijde is een weergave van hoe iemand zichzelf laat zien in bijvoorbeeld de werkgerelateerde omgeving of in contacten met mensen die zij niet of nauwelijks kennen.

  • Het privé gezicht (linkerzijde). Deze kant van het gezicht geeft aan hoe iemand zich thuis, in vertrouwde omgeving zoals bij familie en vrienden gedraagt.

De verschillen in de zijden zijn wisselend per mens. De twee gezichten symboliseren de innerlijke conflicten die spelen in het gedrag van een persoon. Aangezien een gezicht dynamisch is, kunnen verschillen in de twee gezichten in de loop van de tijd verkleinen of vergroten.


BELANGRIJK: we hebben het over de zijden gezien vanuit de persoon zelf. Dus wat links is voor de persoon is voor de kijkers rechts en omgekeerd!!

In één oogopslag

Het kan voor degene die een spiegelanalyse ondergaat, waardevol maar ook confronterend zijn om de eigen twee gezichten onder ogen te komen. Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk om jouw verschillende kanten eens letterlijk diep in de ogen te kijken. Het lijkt op een snelweg naar dieper gelegen emoties en maakt in één oogopslag zichtbaar hoe de vlag er op de twee fronten bijhangt voor dat moment. Dit kan bij sommige mensen flink binnenkomen.

Met dank aan Romy!

De dames die ik heb mogen fotograferen voor deze mooie techniek waren enthousiast en verwonderd. Met hun toestemming mag ik de foto's delen op mijn blog, waarvoor mijn hartelijke dank!!


Voor informatie en/of het maken van een afspraak kunt u mij mailen. (Vermeld er wel bij dat het om een spiegelanalyse gaat!): gelaatkunde@outlook.com De kosten van een spiegelanalyse/consult (60 min) in de praktijk bedragen 60 euro (incl. btw) en worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Het consult kan contant of via een digitaal betaalverzoek ("Tikkie") worden afgerekend.


Comments


Archive
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page