top of page

Blog

Wat rimpels vertellen....

Rimpels zijn voor mij als gelaatkundige één van de meest interessante verschijnselen in een gezicht. Ze vertellen namelijk heel veel over wat zich aan de binnenkant van een persoon afspeelt! Ik hou ervan om rimpels te ontrafelen. Iets wat niet altijd gemakkelijk is, er zijn namelijk verschillende redenen waardoor deze kreukjes en krasjes op het mensenhoofd ontstaan.


De gewoonte rimpel

Omdat we enorm veel spieren hebben in ons gezicht, is het logisch dat de meeste rimpels ontstaan door het maken en blijven herhalen van een bepaalde mimiek; de zogenaamde gewoonte rimpel. Denk bijvoorbeeld aan lachlijntjes t.g.v. het knijpen met de ogen of de horizontale rimpels op het voorhoofd, die kunnen ontstaan door het optrekken van de wenkbrauwen of door te fronsen.

Door vaak een bepaalde mimiek te maken met je gezicht slijt er als het ware langzaam maar zeker een vouwtje in je gezicht, om daar vervolgens te blijven zolang als je deze expressie maar blijft maken.

Om ervoor te zorgen dat fijne lijntjes verdwijnen bij onze zeer beweeglijke gezichtspieren kun je een aantal dingen doen:

  1. Je stopt met het maken van de mimiek die de rimpel veroorzaakt en vraagt je jezelf daarbij af waarom je dit doet, zoals door gewoonte of emotie. Hierbij kan je desgewenst gebruik maken van kleine stukjes (huidvriendelijke ) tape. Door inzicht te krijgen in de onderliggende oorzaak van de mimiek en deze vervolgens af te gaan leren, zal de rimpel langzaam gaan vervagen. Ik noem dit altijd de "mentale botox".

  2. Je laat je gezichtspieren ontspannen (of juist activeren) en je huid verstevigen met bijvoorbeeld bindweefselmassage, cupping of guasha. Dit is ook gemakkelijk zelf aan te leren, zodat je het zelf kan blijven toepassen. Het regelmatig toepassen is namelijk hier wel van belang.

  3. Je laat bij een cosmetisch arts de spieren die verantwoordelijk zijn voor de mimiek een klein beetje verlammen met Botulinetoxine, beter bekend als botox. De tijd dat je angstig moet zijn voor een "frozen-botox-face" zodat je alleen nog maar krampachtig met je mond kan lachen, is wat mij betreft voorbij. Tegenwoordig zijn de moderne cosmetisch artsen (in NL) heel goed geschoold in het hanteren van minimale hoeveelheden werkzame stoffen.

Goed om te vermelden is dat niet alle rimpels als negatief worden beschouwd. Denk bijvoorbeeld aan de rimpeltjes die ontstaan door expressies van geluk: lachen. Ook lachen geeft lijntjes in het gezicht en je kan je afvragen of je er nog zo leuk uitziet wanneer deze prachtige "zonnestraaltjes" vervlakken. De Chinese gelaatkunde zegt niet voor niets dat wanneer je veel lacht, de rimpels op de juist plaats zullen verschijnen.

Bovenstaande feiten maken dat gelaatkundigen dus rimpels kunnen "lezen". Nee, het is geen truc! We zijn gewoon goed op de hoogte van de mimiek van een gezicht en de sporen die het achterlaat. Een gezichtsuitdrukking maak je namelijk vaak onbewust en nooit voor niets. Er is een heel scala aan emoties die mensen doorleven en dus te herleiden zijn in de "ingesleten" expressie op den duur. Daarom zeg ik ook altijd dat het prima is om wat aan je rimpels te (laten) doen, maar als de interne oorzaak van het ontstaan ervan niet wordt aangepakt, komt de rimpel gewoon weer terug op zijn plek! Ik ben dus ook niet tegen het gebruik van botox, maar ben wel van mening dat dat de ware schoonheid van binnenuit komt! Hiermee komen we bij de volgende aanleiding voor het ontstaan van kreukelzones: onze gezondheid.


De stress rimpel

Ons gezicht is een fantastische spiegel van onze gezondheid! Het communiceert over zaken in ons lijf die niet goed lopen. Zo weerspiegeld de huid informatie over onze zuurstofvoorziening en vermoeidheid of stressfactoren. Wanneer daar een kink in de kabel komt, deelt ons gezicht dat mee. Zo is het bij iedereen bekend dat roken een slechte invloed heeft op de toestand van onze huid. Stoffen in de rook kunnen de huid uitdrogen en zorgen voor vernauwing van de bloedvaten, zodat de doorbloeding van de huid minder goed is en er minder voedingsstoffen in de huid terechtkomen. De koolmonoxide in de sigaret zorgt voor een slechter transport van de broodnodige zuurstof door de rode bloedcellen. Ook stresshormonen laten het lichaam niet ongeschonden en versnellen de veroudering van de huid. Daar kan geen schoonheidsbehandeling of cosmetische ingreep tegenop. Ik ken zelfs professionals die ervoor passen om mensen te behandelen in het geval zij er een extreem ongezonde leefstijl op na houden of het roken niet kunnen laten. Omgekeerd heb ik ook gezien dat een persoon na een extreem stressvolle levensfase wordt opgeknapt en daardoor juist weer een stap kan maken naar een positief en gezond leven.


De ouderdomsrimpel

Naast mimiek en gezondheid hebben we dan nog het natuurlijke verloop van het ouder worden. De jonge, soepele en elastische huid verdwijnt langzaam maar zeker en het onderhuids vetweefsel in het gezicht verminderd. Gelukkig en tevreden oud worden geeft ons gelaat alweer een heel ander gezicht. Ook hiervoor geldt dat het re-hydreren van binnen uit (water drinken), een gezonde leefstijl (gezond eten, voldoende bewegen, voldoende rust/regelmaat) en plezier in je leven, je best mooi oud kunt worden met een jeugdige uitstraling, ondanks wat kreukeltjes en krasjes!

Comentarios


Archive
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page